Porady dotyczące kawy – wypróbuj, jeśli kochasz kawę

Usługi

avatarAutor:

Od czasu gdy kawa pojawiła się w niemal jakimkolwiek zakamarku świata przede wszystkim za sprawą Imperium Osmańskiego nie ma chyba człowieka, jaki podparłby się temu „szatańskiemu trunkowi”, naturalnie mowa tutaj o pasjonatach oraz degustatorach, a nie o kimś kto w ogóle go nie znosi. Przez wiele lat ludzie opracowali co niemiara sposobów na spożycie zwanej w krajach arabskich kahvy. Pobudzające atrybuty ziaren z początku budziły mnóstwo kontrowersji w szczególności na Bliskim Wschodzie, ich spożycie pozostało zakazane w roku 1511 w Mekce, a w Kairze dwadzieścia jeden lat następnie.

Pierwsze kafeterie stawały się czasem forami gwarnych dyskusji na temat tego specyfiku, co bardzo niepokoiło sułtanów. U schyłku niewspomnionego już poprzednio – szesnastego – wieku wszystkie zakazy przestały obowiązywać, w tym czasie zarazem Imperium Osmańskie jako pośrednik komercyjny stało się bardzo mocne oraz zaczęto je nazywać „mocarstwem kawowym”. To za kwestią Turków na lokalne ziemie pod zakończenie siedemnastego wieku od południa trafiła kawa, kiedy oni to w owym czasie sprawowali rządy nad Mołdawią. Wielką miłością do kawy pałał zwycięski pod Wiedniem król polski Jan III Sobieski, więc dzisiaj na pewno moglibyśmy nazwać go kawoszem.

W pierwszej kolejności uznawana za nieapetyczną, a nawet oraz szkodliwą kawa rozpowszechniła się „na dobre” w kraju wówczas na przełomie siedemnastego oraz osiemnastego wieku, w wtrąconym przedziale czasowym w Gdańsku powstały pierwsze kafeterie nazywane kafehausami – dzisiaj rekomendujemy najlepsza kawa ziarnista. Jednakże mimo licznych protestów przeciwników, zyskiwała coraz to szersze grono uznania, do tego stopnia że A.K. Czartoryski w 1779 roku napisał nawet komedię pod tytułem „Kawa”, a w 1795 ukazał się pierwszy w języku lokalnym podręcznik dla kawiarzy w przekładzie z języka francuskiego. W pierwszej chwili kawę pito na sposób wschodni inaczej czarną oraz bez żadnych dodatków.

Ekspresowo niemniej jednak przyjęły się wersje ze śmietaną, cukrem, a nawet oraz solą. Dzisiaj mamy dużo wersji parzenia i podawania kawy. Najatrakcyjniejsze gatunki napoju kawowego legendarne nie tylko w Europie jednakowoż i na całym świecie to na przykład jedna z wielu: mocca, której bazą jest kawa rozdrabniana.

Dodaj komentarz