Kawy z ziaren – przetestuj ofertę palarni

Usługi

avatarAutor:

Odkąd napój nazwany kawą wywodzący się z Etiopii przybył do Europy mniej więcej szesnastego wieku naszej ery, odtąd stał się nieodłącznym napitkiem naszych czasów. Trudno dziś przedstawić sobie poranek bez filiżanki stworzonego przez nas pobudzacza.

Etymologii słowa kawa wolno by się doszukiwać tygodniami, w największym stopniu prawdopodobna, chociaż także nie potwierdzona jest ta, iż owa nazwa pochodzi od nazwy etiopskiego grodu Kaffa – dzisiaj znanego jako Kefa. Nikt by nie rozważył, iż z pozoru taka szablonowa oraz łatwo dostępna kawa ma tak zagmatwaną historię. Nazwa do Polski nazwa trafiła po Bitwie pod Wiedniem w odmianie tureckiej w 1683 roku. W kontekście odkrycia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, jaki w czasie swojej wędrówki po Afryce napotkał na stado nadaktywnych kóz. Postanowił w takim razie on spróbować owoców, jakimi owe kozy się odżywiały, wtem odkrył ich zdumiewający wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta innymi słowy odmiana kongijska i arabica, to jest rodzaj arabski. W dzisiejszych czasach kawę możemy kupić na porządku dziennym oraz dostać je w rozmaitych wariantach, odmianach i formach. Kawę możemy dostać w czterech podstawowych fasonach: w ziarnach niepalonych czyli tak zwana zielona, w ziarnach wypalanych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona i rozpuszczalna – wypróbuj https://finestcoffee.pl.

Napój kawowy w wersji instant jest dziś najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże obeznani bariści oraz smakosze zalecają jednak parzenie kawy po turecku czyli razem z fusami. Istnieją specjalne dzbanki do zaparzania kawy, jakie pozwalają na oddzielenie fusów od naparu. Jednak wracając do kaw instant inaczej mienionych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces polega na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a potem odparowanie cieczy metodą wymrażania oraz usunięcie powstałego lodu procedurą sublimacji. Druga metoda polega wobec tego na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.

Dodaj komentarz